LEGENDE ȘI MITURI - AGATUL

Din timpuri străvechi, cristalele au reprezentat un accesoriu folosit de către om în scopuri diverse. Vânătorii foloseau anumite pietre pentru a le purta noroc, cei din lumea regală purtau bijuterii cu cristale în vederea unei permanente bunăstări, numeroase cristale fiind utilizate ca amulete în întreaga lume. 


Unul dintre primele materiale cunoscute omului, AGATUL transformă purtătorul într-o persoană agreabilă, convingătoare, vindecă insomnia și oferă vise plăcute. Termenul agat se referă doar la tipul translucid de calcedonie în care culoarea este distribuită în straturi ondulate. Numele pietrei a fost dat de către filosoful grec Theoprastus, despre care se crede ca ar fi descoperit-o în secolul 4 iHr. pe malurile râului Achates, cunoscut azi sub denumirea Cirilo și aflat în provincia Ragusa, Sicilia.

În numeroase culturi ale antichității, agatul era considerat o piatră ce oferea protecție. Sumerienii purtau agate alături de alte pietre în formă de coliere și brățări în ritualurile de implorare a zeiței Lamashtu care amenința femeile pe timpul sarcinii. În Epopeea lui Ghilgameș, în gradina zeilor, picăturile de rouă erau agate. Celții asociau agatul cu Kerridwen, zeița morții și a fertilității. 

În lumea islamică, miturile privind puterea agatului au supraviețuit cel mai bine. Astfel, piatra încastrată în argint alături de o formulă magică gravată în ea se presupune că protejează de o serie de calamități precum înțepătura de scorpion, sete, pneumonie și chiar îmbunătățește vederea. 

Astăzi, semnificația de bază a agatului este cea de armonie și echilibru în corp și minte. Agatele sunt folosite pentru a echilibra energia feminină și cea masculină, ajută în abordarea problemelor ce țin de încrederea în sine, îmbunătățesc puterea de concentrare și ușurează traumele emoționale. 

Agatul, în general, este considerat piatra celor născuți în lunile mai și iunie și se oferă la aniversarea a 12, respectiv 14 ani de căsătorie.

Sursa info: www.gemsbrokers.org   www.thehealingchest   www.crystalage.com

  

Vezi mai multe bijuterii cu agate în diferite culori și în combinații cu alte pietre sau fă o comandă personalizată AICI