LEGENDE SI MITURI - ACVAMARINUL

Acvamarinul face parte din familia berilului, la fel ca smaraldul sau morganitul,  avand nuante de la albastru foarte deschis pana la albastru – verzui sau chiar turcoaz.

Cu o denumire provenita din latinescul "aqua marina" ce semnifica “apa marii”, acvamarinul este comoara miticelor sirene, avand puterea de a-i proteja pe marinari. Potrivind legendei, puterea acvamarinului sporeste atunci cand este scufundat in apa. Pe uscat, se spune ca ar avea efect de linistire asupra cuplurilor casatorite.

Romanii antichitatii credeau ca acvamarinul - cazut din cutiile cu bijuterii ale sirenelor si adus la mal - era piatra sacra a lui Neptun, zeul marii.  Primii marinari purtau talismane din acvamarin, cu gravuri ale lui Neptun, ca protector impotriva pericolelor de pe mare. De asemenea, acvamarinul era cristalul cu proprietati de purificare a apei.

Romanii credeau ca o broasca gravata pe o bucata de acvamarin avea darul de a reconcilia inamicii, acestia putand deveni prieteni.

O alta legenda arata cum acest cristal absoarbe atmosfera unei iubiri tinere: “Cand este binecuvantat si purtat, face lucruri marete.” Acvamarinul era considerat ca fiind cel mai potrivit cadou oferit miresei sale de catre mire in dimineata urmand zilei nuntii.

Pentru sumerieni, egipteni si evrei, acvamarinul reprezenta simbolul fericirii si al tineretii vesnice.

In era crestina, acvamarinul, care imita marea si aerul, era asociat cu Sfantul Apostol Toma intrucat acesta facea lungi calatorii pe mare, ajungand astfel in multe parti ale lumii si propovaduind izbavirea.

Acvamarinul era folosit deseori ca pandant sau in inele ca antidot impotriva otravirilor care erau frecvente in acele vremuri.

Scriitorii Evului Mediu considerau acvamarinul ca fiind cel mai eficient cristal cu rol de oracol.

Acvamarinul simbolizeaza siguranta si securitate in special in ceea ce priveste relatiile de lunga durata. Potrivit unora, acvamarinul are puterea de a retrezi iubirea fiind un cadou aniversar ce simbolizeaza loialitate si este mentionat ca piatra oferita la aniversarea a 19 ani de casatorie. Nuanta deschisa a acvamarinului avantajeaza majoritatea tipurilor de ten, fiind in armonie cu toate metalele pretioase.

Acvamarinul este mentionat ca piatra traditionala sau moderna a celor nascuti in zodiile Pesti, Berbec, Gemeni, Scopion.

Sursa foto: https://www.jewelsforme.com/aquamarine-meaning

Sursa info: http://valuablestones.com/aquamarine_m.htm

                   https://www.jewelsforme.com/aquamarine-meaning

    

Puteti cumpara bijuterii cu acvamarin de aici.